Навички успішного навчання у школі.

Навички у школярів формуються шляхом повторення різних дій, які поступово доводяться до автоматизму. Це дуже важливо як для дітей так і для батьків. Відрізняють навички: інтелектуальні; рухомі. У першому випадку засвоюються прийоми для розв’язання інтелектуальних завдань, які раніше вже зустрічалися. Рухомі навички необхідні щоб впливати на об’єкти, наприклад під час спортивних змагань. Закріплюються навички шляхом виконання вправ (цілеспрямованих, спеціально організованих дій, що повторюються).


Як розвинути корисні навички у школяра?

Навички потрібні вашій дитині, щоб швидко засвоювати інформацію, конкурувати з однокласниками під час різноманітних змагань та розвиватися як особистість у соціумі. Що вам необхідно зробити? Декілька простих порад.


Перерва для відпочинку

Якщо дитина втомлюється та втрачає концентрацію при виконанні домашнього завдання, в жодному разі не треба психологічно тиснути. Запропонуйте їй відпочити, зробіть перерву на 15-20 хвилин, можна навіть вийти на двір, подихати свіжим повітрям. Пауза дозволить мозку і нервовій системі відпочити, після чого дитина повернеться до зошита та швидко розв’яже будь-яке складне завдання.


Обов’язкова перерва для перекусу

Зробіть перерву для отримання кілокалорій, які потрібні мозку, щоб він міг засвоювати і зберігати інформацію. Надайте дитині доступ до здорових харчів та напоїв, таких як чорниця, ізюм, горіхи або склянка зеленого чаю – це поживна їжа та напої, які допоможуть зарядити мозок.


Музика – не розвага, а допоміжний інструмент

Слухайте разом музику в стилі бароко у фоновому режимі, роблячи домашнє завдання. Тіло розслабляється, знижується артеріальний тиск, поліпшується кровообіг, що дозволяє краще формулювати свої думки. Терапевт з Канзасу Жанналія Хоффман, виявила, що музика допомагає студентам краще складати іспити. Вона створила музичний твір у стилі бароко з повільних звуків, і зіграла його для групи медсестер, які здають тест; друга контрольна група не чула музики. Оцінки серед тих, хто слухав музику фоном під час написання тесту, були на 25% кращими!


Чому настільки важливий здоровий сон?

Потрібно добре виспатись уночі. Дослідження показують, що сон критично впливає на пам'ять. Якщо дитина добре відпочине, завдання виконуються швидше та без стресу і занепокоєння. Здоровий сон допомагає мислити менш емоційно та критично.


Рутині процедури та самооцінка дитини

Не забувайте про рутині процедури. Особливо отримують користь з рутинних дій учні начальних класів. Встановіть час щодня, коли дитина робить уроки. Це може допомогти зменшити опір дитини, яка не хоче починати писати домашню роботу. Постарайтеся виділити та організувати добре освітлене місце у будинку для домашньої роботи, щоб дитина знала, де зберігати книги, папери, олівці та інші предмети. Виділяючи місце тільки для навчання, даєш сигнал, що це важлива справа у житті школяра. Коли ти створюєш затишне та зручне середовище для навчання, спрацьовує ніби спусковий механізм, який підвищує самооцінку. Все це можна робити під час навчання і влітку в період канікул. Виконуйте елементарні поради, щоб сформувалися здорові навички у дитини.


Головний Админ

Дивіться також